Edit Content

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born.

I will give you a completed accounts we must explain to you how all seds this mistakes idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts.

#Segalanya FELDA

Kluster Kerohanian

12-14

Julai, 2024

MAEPS Serdang

MAEPS Secretariat Building, Mardi, 43400 Serdang, Selangor.

#Segalanya FELDA

Masa Untuk Muhasabah

Sempena Hari Peneroka FELDA 2024, Kluster Kerohanian menawarkan pelbagai program seperti Zakat Asnaf kebangsaan, Khatam 5 Minit, Pertandingan Hijrah Kesenian Islam, FELDA x Hijrah Berselawat, Semarak Subuh, serta Khutbah Hijrah Perdana.

Kluster ini bertujuan menyuburkan kebersamaan, keinsafan kerohanian, dan kecintaan terhadap nilai-nilai Islam dalam kalangan Warga FELDA yang terdiri daripada peneroka dan petugas. Melalui pelbagai inisiatif berjiwa kerohanian, diharapkan dapat mengukuhkan ikatan keagamaan dan keharmonian di kalangan komuniti.

#Program & Aktiviti

Program Kluster Kerohanian

Khatam 5 Minit

Khatam Quran secara serentak oleh 6,236 orang pelajar dalam masa 5 minit untuk membaca al-Quran secara serentak selama 5 minit.

Khutbah Hijrah Perdana

Bacaan Khutbah secara perdana di seluruh Masjid-masjid FELDA Wilayah dan Rancangan pada Jumaat pertama bulan Julai 2024

Agihan Zakat

Sumbangan zakat secara serentak untuk 6,236 asnaf di seluruh Malaysia.

Hijrah Berselawat

30,000 peserta untuk program selawat dan ditayangkan secara langsung di TV Al-Hijrah.

Semarak Subuh

Solat subuh secara berjemaah di masjid MAEPS yang melibatkan 2000 jemaah.

Pertandingan Hijrah Kesenian Islam

Pertandingan kompang, selawat, nasyid, marhabban, tarannum, imam muda dan azan.

#Countdown

Jangan ketinggalan Karnival Segalanya FELDA

12hb - 13hb Julai 2024

Jadual Acara

03:00 - 04:30 PM #Dewan D2

Agihan Zakat

Pengagihan zakat kepada 6,236 orang asnaf zakat peringkat kebangsaan yang disaksikan oleh YB Menteri Agama.

Pengagihan zakat kepada 6,236 orang asnaf zakat peringkat kebangsaan yang disaksikan oleh YB Menteri Agama.

04:30 - 05:00 PM #Dewan D2

Khatam 5 Minit

Majlis Khatam al-Quran yang melibatkan 6,236 orang pelajar untuk membaca al-Quran secara serentak selama 5 minit. Program ini

Majlis Khatam al-Quran yang melibatkan 6,236 orang pelajar untuk membaca al-Quran secara serentak selama 5 minit. Program ini julung kalinya diadakan di FELDA malah di seluruh Malaysia.

09:30 - 11:00 PM #Parking D2B

Hijrah Selawat

Siaran secara langsung majlis selawat dan tausiyah yang akan disempurnakan oleh YAB TPM. Tausiyah bakal disampaikan oleh Dato’

Siaran secara langsung majlis selawat dan tausiyah yang akan disempurnakan oleh YAB TPM. Tausiyah bakal disampaikan oleh Dato’ Hj Badli Shah Alauddin, serta qasidah dan selawat bakal disampaikan oleh Dato’ Jamal Abdillah, Dato’ Nash, dan Dato’ Awie, yang bakal menarik perhatian audien sehingga 50,000 orang.

06:00 - 07:00 AM #Dewan D2

Semarak Subuh

Program Subuh Berjemaah Mega dengan menyertakan peserta-peserta aktiviti Glamping dan Waqaf Run untuk menjemput keberkatan sepanjang hari dengan

Program Subuh Berjemaah Mega dengan menyertakan peserta-peserta aktiviti Glamping dan Waqaf Run untuk menjemput keberkatan sepanjang hari dengan harapan agar segala program dipermudahkan menerusi perantaraan amal ibadat berjemaah.

09:00 - 03:00 PM #Dewan A dan D2

Pertandingan Hijrah Kesenian Islam

Pertandingan Peringkat Kebangsaan yang julung kali diadakan oleh FELDA melibatkan dua fasa: (1) Peringkat Saringan di Wilayah-wilayah FELDA,

Pertandingan Peringkat Kebangsaan yang julung kali diadakan oleh FELDA melibatkan dua fasa: (1) Peringkat Saringan di Wilayah-wilayah FELDA, dan (2) Peringkat Akhir semasa Hari Peneroka FELDA 2024.

daftar

#Sertai Kami

Belum menempah tempat anda? Sertai sekarang!

Jom terokai kisah dan aspirasi Felda dengan Segalanya Felda! Bukan sekadar Karnival, Segalanya Felda adalah sebuah perjalanan menelusuri sebuah pencapaian, keraian bersama komuniti dan penerokaan keunikan Felda. Mari bersama-sama meraikan semangat FELDA!