Edit Content

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born.

I will give you a completed accounts we must explain to you how all seds this mistakes idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts.

PM umum insentif buat warga Felda

Serdang: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan beberapa inisiatif dan insentif bagi meningkatkan kualiti hidup dan memelihara kebajikan warga Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) termasuk dalam aspek penyediaan infrastruktur, penjagaan kesihatan, pendigitalan dan perumahan.

Antara yang diumumkan Anwar untuk warga Felda ialah Sumbangan Kesihatan Rahmah (SKR) yang membabitkan peruntukan RM21.21 juta, pembinaan pusat hemodialisis dengan peruntukan RM21 juta, perbelanjaan untuk kos operasi lampu jalan dengan implikasi kewangan sebanyak RM7.7 juta setahun, dan subsidi diesel RM36 juta setahun bagi tiga Felda di Sabah.

Beliau turut mengumumkan program Digital MADANI bagi memperkasa ekonomi gig, penyelesaian isu perumahan generasi baharu Felda (PGBF) dan usaha membantu peneroka getah beralih kepada tanaman komoditi lain seperti sawit dan kelapa.

Anwar yang juga Menteri Kewangan pada Sambutan Hari Peneroka Felda di sini hari ini turut menyatakan komitmen Kerajaan Perpaduan untuk melupuskan 80 peratus hutang peneroka Felda berjumlah RM8.3 bilion.

“Kebetulan saya Menteri Kewangan, saya tengok fail ada hutang RM8.3 bilion. Sehinggalah kita ambil alih (Kerajaan Perpaduan), kita buka fail, semak balik, dan RM8.3 bilion saya luluskan.

Kita buat keputusan untuk kurangkan jangan bebankan anak-anak Felda, ada generasi kedua, ketiga dan keempat (yang perlu dijaga),” katanya.

Pada 28 Jun lalu, satu perjanjian membabitkan Jaminan Kerajaan kepada Felda ditandatangani untuk menstruktur semula pinjaman agensi tersebut melalui terbitan sukuk dan kredit pusingan dalam usaha memulihkan kedudukan kewangan Felda.

Kementerian Kewangan (MoF) memaklumkan sebahagian besar penstrukturan semula pinjaman Felda itu akan melibatkan pengurangan prinsipal hutang Felda bersama institusi kewangan sebanyak RM7.9 bilion.

Menyentuh mengenai penjagaan kesihatan untuk warga Felda, Anwar berkata insentif khas SKR sebanyak RM300 akan memanfaatkan 70,715 peneroka yang berumur 65 tahun ke atas.

Beliau juga sedia maklum tentang kesusahan peneroka yang terpaksa berulang alik jauh ke hospital untuk menjalani rawatan hemodialisis, justeru 12 pusat hemodialisis akan dibina dengan peruntukan RM21 juta di semua wilayah Felda dan sebuah lagi di premis Yayasan Felda di Kelana Jaya.

“Pusat hemodialisis ini akan beri manfaat kepada 2,000 pesakit,” katanya.

Anwar dalam pada itu berkata kerajaan juga tidak meminggirkan warga peneroka di Sabah dan sebagai manifestasi, beliau mengumumkan subsidi diesel berjumlah RM36 juta setahun bagi operasi penjanaan tenaga dan rawatan air di Kompleks Sahabat, Umas dan Kalabakan di Sabah.

Insentif itu, katanya akan memanfaatkan hampir 43,000 penduduk di kawasan berkenaan.

Sejak Julai 2021, katanya Felda sudah membelanjakan hampir RM128 juta bagi penjanaan tenaga, rawatan dan pembekalan air bersih di ketiga-tiga kawasan itu.

Anwar berkata kerajaan juga meluluskan peruntukan sebanyak RM7.7 juta setahun bagi menanggung perbelanjaan kos operasi bagi 37,012 lampu jalan di rancangan Felda seluruh negara.

“Saya setuju untuk meluluskan projek pencerahan lampu jalan seluruh kawasan Felda, kita bagi peruntukan, mulai minggu depan mula siapkan lampu-lampu jalan di seluruh kawasan Felda,” katanya.

Bagi menjadikan Felda sebagai peneraju transformasi digital menerusi program Digital MADANI bagi memperkasa ekonomi gig, beliau berkata program dengan kerjasama Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) akan dilaksanakan di 30 Pusat Ekonomi Digital (PEDi) yang dikenal pasti di seluruh negara termasuk di Kolej Yayasan Felda, Kelana Jaya.

Selain itu bagi membantu menyelesaikan isu Perumahan Generasi Baharu Felda (PGBF) yang terbengkalai, Anwar berkata kerajaan akan menyediakan peruntukan sewajarnya bagi segera menyiapkan baki 283 unit perumahan PGBF.

Beliau juga berkata kerajaan mempertimbangkan usaha drastik bagi membantu peneroka getah beralih kepada tanaman komiditi lain seperti sawit, kelapa atau yang bersesuaian tertakluk kepada kelulusan kerajaan negeri masing-masing.

Jom terokai kisah dan aspirasi Felda dengan Segalanya Felda! Bukan sekadar Karnival, Segalanya Felda adalah sebuah perjalanan menelusuri sebuah pencapaian, keraian bersama komuniti dan penerokaan keunikan Felda. Mari bersama-sama meraikan semangat FELDA!